Już 10 października odbędzie się XIV edycja konkursu Kucharz Doskonały. Wydarzenia, które w formie kulinarnej rywalizacji integruje osoby z niepełnosprawnością intelektualną i całościowymi zaburzeniami rozwoju. Uczestnicy mają okazję rozwinąć pasję kulinarną, zaprezentować swoje umiejętności i zwiększyć pewność siebie.
Stowarzyszenie Otwarte Drzwi już od 14 lat organizuje Konkurs Kulinarny „Kucharz Doskonały” przeznaczony dla osób z niepełnosprawnością intelektualną i całościowymi zaburzeniami rozwoju. W ramach akcji uczestnicy mogą odkryć pasję do gotowania, rozwinąć już posiadany kunszt czy zaznajomić się z nowymi produktami i przepisami. Jest to również świetna okazja do poznania nowych osób. W konkursie bierze udział 10 dwuosobowych drużyn z warszawskich ośrodków wsparcia. Zawodnicy pod okiem instruktorów przez miesiąc uczą się wykonania dwóch dań opracowanych przez profesjonalnych kucharzy, aby podczas finału wykonać je przed jury.
Tegoroczna edycja pod hasłem „Kuchnia dla Klimatu” zwraca również uwagę na problem zmian klimatu wywierających negatywne skutki dla środowiska naturalnego, gospodarki, zdrowia ludzi i ekosystemów. Rządy państw na całym świecie oraz organizacje międzynarodowe dostrzegają te konsekwencje i wprowadzają regulacje próbujące im zapobiegać. My chcemy zacząć od kuchni, bo wierzymy, że zmiana zaczyna się od nas samych, od rzeczy drobnych, od naszej najbliższej przestrzeni. Dlatego dania konkursowe będą oparte głównie na kuchni roślinnej.
W ramach Konkursu odbędą się również warsztaty edukacyjne związane z tematyką niemarnowania żywności. Będzie to okazja do poznania tajników przyrządzania potraw oraz rozmów na temat zapobiegania marnowania żywności we własnym domu obejmujących porady w obszarze racjonalnych zakupów, wykorzystywania resztek oraz przechowywania produktów spożywczych. Wierzymy, że pobudzi to ekologiczną świadomość wśród uczestników oraz zwróci uwagę jak ważne są wybory konsumenckie, styl życia i dieta.
Partnerem merytorycznym konkursu jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które w istotny sposób wspiera sztukę kulinarną i cukierniczą, szkoli i podnosi kwalifikacje kucharzy i cukierników.